Winnaar van de Beauty Award 2024: “Newcomer of the Year” !


Hoe vaak moet je je gezicht moet exfoliëren en wanneer (niet)?

Waarom vinden veel mensen exfoliatie zo fijn? Waarschijnlijk omdat de huid nadien zo zacht, glad en fris aanvoelt. Bovendien worden producten beter door de huid opgenomen, wordt celvernieuwing gestimuleerd en worden onzuiverheden tegengegaan. Maar betekent dit nu: hoe vaker exfoliëren hoe beter?

Hoe vaak gebruik je een exfoliant (of scrub)?

Hoe vaak je een exfoliant kan gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe gevoelig je huid is en wat je huid al gewend is. Zo is het belangrijk je huid te laten wennen aan exfoliatie en aan krachtige ingrediënten als Salicylzuur, Glycolzuur of Retinol. Er zijn veel milde exfolianten op de markt die gerust iedere dag kunnen worden gebruikt zoals Daily Milkfoliant, Daily Microfoliant of Daily Superfoliant. Deze milde exfolianten verwijderen dode huidcellen op een zachte manier, en houden de huidbarrière intact, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Daarnaast zijn er ook extra krachtige exfolianten die één tot twee keer in de week gebruikt kunnen worden, zoals Rapid Reveal Peel of Multivitamin Thermafoliant.

Waar moet je op letten met exfoliëren?

Vaak ontstaan er pas problemen met exfoliatie wanneer mensen overenthousiast raken door de positieve effecten ervan en het exfoliatieproces willen versterken. Doordat thuis, zonder toezicht van een expert, aan de slag wordt gegaan met (het mixen van) bepaalde producten kunnen soms ernstige huidreacties ontstaan. Huidirritatie, schilfering of zelfs een tweedegraads verbranding kan het gevolg zijn. Op een veilige manier exfoliëren is daarom van groot belang. Dit doe je door het gebruik van een exfoliant langzaam op te bouwen en deze stap voor stap te verhogen om je huid te laten wennen aan de werking van een krachtig ingrediënt (zoals bijvoorbeeld Retinol of Salicylzuur). Poeder exfolianten kan je opbouwen door te starten met één keer per week en vervolgens op te bouwen naar iedere dag. Intensere exfolianten kan je opbouwen door te starten met slechts één of twee minuutjes en dit langzaam te verlengen.

Wanneer mag je wel je gezicht exfoliëren?

Exfoliëren wordt voor bijna alle huidcondities aangeraden en heeft voornamelijk voordelige effecten wanneer je last hebt van:

 • Acne- exfoliatie kan helpen om tot diep in de follikel te zuiveren en celvernieuwing te stimuleren.
 • Dehydratatie- exfoliatie kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe, met vocht gevulde cellen naar de oppervlakte van de huid te brengen.
 • Hyperpigmentatie- exfoliatie kan helpen om donker gekleurde cellen sneller van de huid af te schilferen en de melanineproductie te verminderen.

Tip! Exfoliatie is nooit zonder risico. Het is altijd belangrijk om het advies van een Dermalogica huidexpert op te volgen wanneer je thuis aan de slag gaat.

Wanneer kan je beter niet exfoliëren?

Dit zijn momenten waarop je beter niet kunt exfoliëren:

 • Bij zonverbranding.
 • Na het harsen.
 • Bij wondjes en schaafplekjes.
 • Bij een zeer gevoelige huid.
 • Na behandelingen zoals microdermabrasie, chemische peeling, microneedling of laserbehandeling.
 • Bij gebruik van bepaalde huid verdunnende medicijnen, zoals Roaccutane, Retin-A en Renova.
 • Bij zwangerschap. Dit geldt niet voor alle exfolianten. Vraag je Dermalogica huidexpert om advies!

Kenmerken van overexfoliatie.

Te veel exfoliëren stimuleert het ontstekingsmechanisme van de huid, wat leidt tot een verminderde werking van de beschermende huidbarrière. Het gevolg? Een overgevoelige en voortijdig verouderde huid. Kenmerken van te vaak exfoliëren zijn:

 • een vochtarme huid
 • droge plekken
 • een strak gespannen huid
 • roodheid en jeuk
 • toenemende overgevoeligheid
 • acne en irritatie

Tip! Exfoliërende behandelingen verhogen de gevoeligheid voor zonlicht. Het is daarom belangrijk om na het exfoliëren een moisturizer met hoge SPF aan te brengen en deze vervolgens minimaal 7 dagen te gebruiken!